Hva er sure Soil?

Hvis du lurer på hvorfor planter i hagen din ikke er blomstrende, eller, kanskje, hvorfor visse ugress synes å ta over, kan det være på tide å teste jordas surhet.

Hva er sure Soil?

Jord Surhet (og Surhet av noe annet, for den saks skyld) måles på en skala fra 1 til 14. Alt under 7 anses å være surt. Alt ovenfor anses å være alkalisk. De fleste hage planter trives på en pH mellom 6 og 7,5. Grunnen til at en pH mellom 6 og 7,5 er optimal for hage planter er at mellom 6 og 7,5, fosfor i jorda er løselig-noe som betyr at det oppløses i vann og er tatt opp av planterøtter. Fosfor er en av de tre makronæringsstoffer alle planter trenger (i NPK prosenter du ser på pakket gjødsel, er fosfor sentrum nummer) og er ansvarlig for å hjelpe anlegget blomstrer og sette frukt.

Hva skyldes Sure Soil?

Tre grunnleggende ting forårsaker sur jord. Den første, og mest vanlige, er at organisk materiale og mineraler som brytes ned i jord over tid er sure i naturen, og gjøre jorda surt. Dette er vanlig i furuskog og torvmyrer.

Den andre måten jord blir surt er via utvasking på grunn av overdreven nedbør eller vanning. For mye vann resulterer i viktige næringsstoffer, som kalium, magnesium og kalsium, blir vasket ut (utvasket) fra jorda. Disse elementene alle hindre jord blir Sure, så når de er utvasket ut, pH-nivået i jorda begynner å falle, noe som resulterer i sur jord.

En annen måte jord blir surt er bruken av høy-nitrogen syntetisk gjødsel. Disse gjødsel er vanligvis ammoniakk-basert, noe som øker jord surhet.

Hvordan teste Soil Surhet

Det finnes noen metoder du kan bruke til å teste jordas surhet. Den første er å sende en jordprøve til din lokale samarbeidende forlengelse kontor og få dem analysere det for deg. Resultatene vil ikke bare fortelle deg hva jordas pH er, men vil fortelle deg om din jord næringsinnhold (og mangler) også.

Du kan kjøpe gjør-det-selv-jord pH testing kits på de fleste barnehager og hagesentre. Disse vanligvis koster mindre enn $30 og er ganske enkle å bruke. Hvis du har noen Litmus papir på hånden (Husk High School kjemi?), kan du ta jordprøver, bland dem med vann, og dypp Litmus papir i å teste pH. Det er også en veldig rask, gratis test du kan gjøre hjemme ved hjelp av noe mer enn eddik for å finne ut om din jord er syrlig eller ikke.

En annen ting å se etter er som ugress ser ut til å være blomstrende i hagen din. Visse ugress vokser overdrevet godt i surt jordsmonn. Hvis du ser et stort antall av følgende ugress i hagen din, sjansene er gode for at du arbeider med sur jord:


  • Østre Bracken (Pteridium einstape)
  • Butter Cup (Ranunkel spp.)
  • Sølvfargede Cinquefoil (Potentilla argentea)
  • Løvetann (Taraxacum officinale)
  • Dokkingstasjoner (Rumex spp.)
  • Kjerringrokk (sneller arvense)
  • Nettles (Urtica dioica)
  • Banan (Plantago spp.)
  • Sorrel (Rumex acetosa)

Etter å ha sur jord betyr ikke at hagearbeid dagene er over. Enkelte planter, for eksempel blåbær, revebjelle, asalea, lyng og jordbær foretrekker sur jord, så du kan bestemme seg for å plante de plantene som vil naturlig trives i din Sure jord. Hvis du har ditt hjerte satt på voksende en grønnsak hage eller andre hage planter, kan du endre din jord for å heve sin pH-nivå, som tar litt tid, men er gjennomførbart for de fleste gartnere. Å vite om din jord er surt eller ikke er et nødvendig første skritt i prosessen, og nå vet du hvordan du fastslår om din jord er syrlig eller ikke.
Previous Post Next Post