Hvordan og når til Beskjær hvilke planter

De fleste planter nytte av vanlig, årlig beskjæring. Det kan virke som tøff kjærlighet, men beskjæring holder dem friske og oppmuntrer til frisk, ny vekst og fornyelse. Mens årlig beskjæring er bra for planter, er kunsten å vite når man skal beskjære hvilke planter.

Planter har en tendens til å falle inn i en av tre kategorier for beskjæring:

  1. Svært mange blomstrende og fruiting planter foretrekker å bli beskåret mens de er sovende, på senvinteren gjennom tidlig på våren.
  2. Noen blomstrende planter som våren blomstrende trær og busker begynne å sette nye knopper så snart de gamle blomstene har falt. Disse må beskjæres kort tid etter blomstring, eller du risikerer beskjæring av nye knopper med den gamle.
  3. Og så er det andre planter som trenger å være kontinuerlig beskjæres og deadheaded, å forbli energisk og i blomst.

Finne ut når du skal beskjære planter

Når man skal beskjære kan være forvirrende, men beskjæring til feil tid er sjelden dødelig. Beskjæring på feil tid av året kan resultere i færre blomster og frukter, men det vanligvis ikke vil skade anlegget i det lange løp. Unntaket er beskjæring for sent i sesongen og oppmuntrende mye øm ny vekst som vil bli drept tilbake med utbruddet av vinter vær.

Når skal Beskjær blomstrende trær, busker og Vines

Kanskje den mest forvirrende gruppen av planter, når det gjelder beskjæring ganger, er blomstrende trær og busker. En generell tommelfingerregel er å beskjære sommer og høst blomstrende trær og busker i den sovende sesongen, som er sent på vinteren og tidlig på våren. Spring blomstrende trær og busker må beskjæres kort tid etter deres blomster visne, i slutten av våren og tidlig på sommeren.

Forvirringen kommer med planter som hortensia, roser, og Clematis fordi noen av disse blomst om våren, andre i sommer eller høst, og resten blomst gjentatte ganger. Her er noen retningslinjer for å finne ut når din spesielle variasjon er best beskåret:


  • Når skal Beskjær Spring-blomstring Trees & busker: de fleste av de vanligvis dyrket blomstrende trær og busker er oppført her. Etter et par år beskjæring, vil du komme inn i en rytme som produserer nydelige blomstrer.
  • Når skal Beskjær hvilken Clematis: Clematis faller inn i en av trær beskjæring kategorier. Du må ta hensyn til når vintreet blomstrer, for å finne ut hvilken det er i.
  • Når skal Beskjær hortensia: disse reglene gjelder hovedsakelig for gammeldags hortensia. Nyere varianter vil blomstre på både nye og gamle trevirke. Imidlertid er beskjæring nødvendig for fornyelse.
  • Hvordan og når til Beskjær din Rose busker: det er ikke så vanskelig som du har blitt ledet til å tro.

Slik Beskjær frukttrær og Berry planter

De fleste fruiting plantene må beskjæres mens de er sovende. Du får vanligvis en sjanse til å sette knopper for neste sesongs avling, så særlig forsiktighet er tatt med frukttrær og bær planter. De fleste blomstrende planter dyrket for sin pryd verdi vil fortsatt gi deg en slags show, selv om du har vært Lax om vanlig beskjæring. Frukttrær og bær vil stadig avta med mindre de er beskåret og stelt. Det er flere grunner til dette, inkludert suckers at direkte energi bort fra fruiting grener, eldre grener mottakelighet for sykdommer og lidelser og vanen med mange fruiting planter til å bare produsere på grener av en viss alder. Så hvis du vokser treet frukter eller bær å høste, beskjæring dem bør gis høy prioritet.


  • Når Your Home Orchard stopper peiling frukt: Hvis du ikke har vært beskjæring regelmessig, må du kanskje gjøre noe fornyelse beskjæring.
  • Beskjæring en over-vokst Apple Tree: Ja, det er håp for at gamle epletreet du arvet.
  • Beskjæring Peach Trees: et unntak fra sovende beskjæring.
  • Slik Beskjær bringebær og bjørnebær: temme disse tøylesløs bønder.

Bør du beskjære evergreens?

Gartnere tenker ikke ofte på beskjæring eviggrønne trær, som sannsynligvis er en god ting. Eviggrønne trær trenger ikke å bli beskåret. Det anbefales ikke at du bruker beskjæring for å holde et eviggrønt tre størrelse i sjekk-det vil understreke og forvrenge treet. Bedre å velge en mindre, dverg eviggrønne enn å prøve å størrelse ned et stort tre. Men det er tider når du vil ha en Evergreen i landskapet for å være litt fyldigere og som kan oppnås med noen godt timet beskjæring. Husk, jo større treet, jo mer arbeidskrevende denne typen beskjæring vil bli, så gjør dette mens treet er ung.

Opprettholde flerårig bedding planter

Kanskje den mest arbeidsintensive planter til å beskjære er de ikke-Woody stauder. Forestillingen om at du kan plante stauder gang og deretter ha en vedlikeholdsfri hage for alltid er en feil forestilling. De fleste flerårige planter, spesielt blomstringen seg, ikke bare trenger å bli kuttet helt på et tidspunkt før eller etter vekstsesongen, de trenger regelmessig beskjæring, klipping eller deadheading.

Hvilke planter å beskjære når og hvor mye du skal beskjære dem er noe du lærer når du anskaffer erfaring hagearbeid. Det er en del av gleden av hagearbeid for de fleste gartnere og det er den type kunnskap som varierer fra region til region. Når og hvordan å beskjære flerårige planter trolig utgjør mer hage chat enn noe annet emne. Følgende artikler vil komme i gang:
  • Flerårige planter til Beskjær i løpet av våren: det er bare noen få stauder som drar nytte av å bli stående slik at de kan selv-mulch over vinteren.
  • Flerårige planter til Beskjær i høst: de fleste flerårige planter kan beskjæres i høst. Men hvis tiden kommer vekk fra deg, vil våren beskjæring ikke gjøre noen skade.
  • Knipe, beskjæring, og Deadheading: noen generelle tips for året flerårig beskjæring og vedlikehold.

Start med høyre beskjæring Tools

Uansett planter du har, det første du må vurdere er det beste verktøyet for jobben. Skarp, ren verktøy ikke bare gjøre jobben av beskjæring planter enklere, de er avgjørende for å holde plantene dine sunne. De fire grunnleggende verktøy som kreves for beskjæring de fleste planter er hånd beskjæringssakser, beskjæring, shearers, og sager. Her er en oversikt over hvilke beskjæring verktøy er egnet for beskjæring oppgaver.

Beskjæring er en pågående hage oppgave. Det blir mindre forvirrende og skremmende jo mer du gjør det. Faktisk vil du lære det er enda noen beskjæring praksis kan du helt ignorere.
Previous Post Next Post